
Teatergruppen Tibbe började sin verksamhet sommaren 1985 med ett krönikespel, invävt i Skånes historia, om gården Stora Tibbaröd i Röstånga.
Birgitta och Eric Lilius upplät sin vackra gårdsplan åt spelet. En grupp ”skrivare” hade samlats och kommit fram till de stora dragen i gårdens historia. Därefter gick var och en hem till sitt och författade varsin del av spelet.
Skådespelare hittades i närområdet, både vuxna och barn. Det var mycket lust och glädje, men även hårt arbete innan premiären.
Krönikespelat gjordes fler gånger, på Stora Tibbaröd och vid Borgstugan i Trollenäs. Deltagarna i gruppen ville gärna fortsätta att träffas och spela teater, så Teatergruppen Tibbe bildades.
Ett nytt krönikespel spelades, denna gång i Billinge.”När järnvägen kom till byn” handlade om järnvägsepoken i Billinge.
Så blev det revyer under många år, kortare bygdespel (Byastämman), medverkan vid Odensjökonserterna, ett spel om Tycho Brahe på Knutstorp, lustspelet ”Pensionat Satelliten”, samt kabaréer av olika slag. Någon gång gjorde vi turné i Svalövs kommun.
En helt nyskriven pjäs med nyskriven musik, ”Piraten”, byggde på scenklipp ur författarens liv och böcker.
Tillbaka till Stora Tibbaröd igen! Där spelades ett sagospel, ”Urd” skrivet av Birgitta och Eric Lilius. Publiken vandrade runt och såg gårdens andar och väsen i olika scener runt om på gården.
Vi fick i uppdrag att spela något vid Bluesfestivalen i Eslöv, två kortare pjäser i en för oss helt ny genre. Dessa spelades även på Röstångagården.
Under de två följande åren använde vi en annan teaterlokal. Vi spelade ”…och råttan på repet” och ”En mörk och stormig natt”. I samma veva spelades även ”Den starkare” av August Strindberg.
De senaste åren har det funnits barnteaterverksamhet i Tibbes regi. Tibbes Unga har arbetat med drama och improvisation och även med olika typer av föreställningar. Några gånger har Tibbes Unga haft teaterläger med övernattning på Röstångagården.
Många av våra teaterdeltagare har vittnat om hur mycket man lär sig genom teatern; att våga framträda, att förstå andra människor, att förstå historien med mera.